Чому в Україні модніше співати російською, ніж українською? По-перше, це комплекс меншовартості. Знаєте, коли людина приїжджає у місто продавати цибулю, то починає говорити російською, бо гадає, що здаватиметься сучасною та культурною. І ще й думає собі, як це здорово виглядає! Але насправді це смішно. Ті лакеї, що користуються на сцені цією мовою, думають, що вони охоплюють ширші глядацькі маси і що завтра стануть більш популярними. Але це самообман, це комплекс меншовартості. Нещодавно Сашко Пономарьов мені просто у відчаї казав, як довго він чекає зміни ситуації у мовній політиці: чекав до Помаранчевої революції, чекав після Помаранчевої революції. Мовляв, співає тільки українською, а що за це має? Якийсь там Віталик Козловський, що заспівав російською, має більше ротацій та концертів, ніж він… Сашкові спасибі за його мистецьку і громадянську позицію. Але я не думаю, що він за цю позицію нічого не отримав. Він є народним артистом України, шанованою людиною, і йому популярності не позичати. А щодо дешевої музики… Уже й Поплавський співає російською, аби подобатися! Ну і що? Від цього зміниться його творчість чи я краще до нього ставитимуся? |